Tuesday, 8 May 2012

NOTA : TANAMAN HIASAN


Tanaman hiasan ialah tanaman yang di tanam di kawasan persekitaran untuk menghiasi kawasan tersebut.Tanaman hiasan ini di tanam di dalam bekas seperti pasu, atau di tanam terus di atas tanah.Tanaman hiasan ada yang berbunga dan ada yang tidak berbunga.

JENIS - JENIS TANAMAN HIASAN


Ada pelbagai jenis tanaman hiasan yang di tanam sekitar rumah atau banggunan
Tanaman hiasan berbeza dari segi pokok, bentuk, warna dan jangka masa hayat.

Pokok naungan - ditanam untuk memberikan teduhan di sesuatu tempat. Contohnya; pokok Tembusu, pokok Beringin, pokok Angsana, dan pokok renek.


Pokok Tembusu




Pokok Beringin



Pokok Angsana

 .

NOTA ORGANISASI BENGKEL DAN KESELAMATAN

1. Pengurusan Organisasi Bengkel dan Keselamatan
  • Organisasi bengkel adalah sistem pengurusan bengkel berasaskan kerjasama guru dengan murid.
  • Murid menjalankan tugas secara berkumpulan,bergilir-gilir, mengikut etika dan bersistematik.
 2. Struktur Organisasi Bengkel


  • Diketuai oleh seorang formen dan dibantu oleh seorang penolong formen bagi setiap kelas.
  3. Langkah Keselamatan

  • AMALAN 4M 
(1) Membersih

- Supaya bengkel bersih, kemas, selesa dan selamat
-Menitikberatkan kebersihan diri dan mental
-Berpakaian kemas, kuku dan rambut yang pendek
-Kebersihan mental iaitu berfikiran positif
-Dalam kerja pembersihan terdapat dua mesin yang digunakan iaitu :
a. Mesin Penyedut Hampagas (jenis kering dan basah)
- Jenis kering digunakan untuk menyedut kotoran kering
- Jenis basah digunakan untuk menyedut kotoran kering dan cecair
b. Mesin Pemampat Udara digunakan untuk proses pembersihan secara semburan tekanan udara tinggi.

(2) Menyusun Atur

-Guna alat mengikut kegunaannya
-Simpan alat di tempat yang betul

(3) Menilai

-Menilai diri sendiri dan tempat kerja
-Melaksanakan sikap penuh bertanggungjawab
-Melengkapkan diri dengan pengetahuan rawatan pertolongan cemas serta penggunaan alat pemadam api.

(4) Mendisiplin 

-Mematuhi peraturan keselamatan bengkel, alatan dan keselamatan diri.

  • KESELAMATAN AM
1. Keselamatan Bengkel
-Lantai tak licin
-Murid mesti melaporkan kemalangan kepada guru

2. Keselamatan Diri
-Jangan bergurau dan berlari dalam bengkel
-Memakai apron dan kasut getah

3. Keselamatan Alatan
-Tangan mestilah bersih dari kotoran dan minyak
-Gunakan alatan mengikut fungsinya

4. Keselamatan Penggunaan Elektrik
-Pastikan tangan tidak basah
-Jangan menggunakan peralatan yang rosak

  • PENGELASAN ALAT PEMADAM API
*Kelas A (jenis air)
Bagi memadamkan kebakaran kayu, tilam, kain dan kertas

*Kelas B (jenis Buih)
-Bagi memadamkan kebakaran cecair, petrol, minyak dan cat

*Kelas B & C (jenis karbon dioksida)
-Bagi memadamkan kebakaran elektrik, jentera, papan suis dan seumpamanya

*Kelas A, B dan C (jenis serbuk kering)
-Bagi memadamkan kebakaran natrium, kalium, kalsium dan memadamkan api kelas A, B dan C.



 
*Etika Kerja merangkumi disiplin dan sikap seperti menepati masa, bertanggungjawab, amanah dan patuh kepada arahan.

*Budaya Kerja bermaksud peradaban yang menjadi amalan semua pekerja.

PEMAKANAN DAN PENGURUSAN SAJIAN

1.    Diet Seimbang
Diet seimbang ialah sajian makanan yang mengandungi semua nutrien yang diperlukan oleh tubuh dengan kadar yang betul. Tubuh yang tidak menerima nutrien yang mencukupi dan seimbang akan menghadapi masalah penyakit. Setiap diet harus termasuk protein, karbohidrat (gula dan kanji), lemak, vitamin dan mineral. Tubuh anda memerlukan bekalan tetap nutrien ini untuk membesar, menggantikan tisu-tisu lusuh dan memberikan tenaga.


1.1   Prinsip Asas Diet Seimbang
Tiada satu makanan yang dapat membekalkan semua nutrien yang diperlukan oleh tubuh. Contohnya, beras membekalkan karbohidrat, manakala ikan kaya dengan protein.
Piramid makanan merupakan panduan yang berjaya membantu kita merancang makanan harian yang seimbang.



1.2   Tabiat Makanan Yang Sihat
Amalkan tabiat makan sajian makanan yang seimbang, seing mempelbagai makanan yang dimakan, dan tidak memilih makan yang digemari sahaja.
Makan mengikut waktu bukan kerap makan atau biarkan perut terlalu kosong
Displin diri dalam pengambilan makanan dengan aktiviti supaya sihat dan berat badan dapat dikawal.

Mengamalkan pengambilan makanan yang terjaga kebersihannya
Minum air masak secukupnya kerana tiga perempat tubuh badan manusia terdiri daripada air
Jangan mudah dipengaruhi iklan untuk memakan makanan yang manis, tinggi kandungan garam , terlalu berlemak dan berminyak.

JENIS-JENIS JAHITAN

Jahitan boleh dibahagi kepada beberapa kumpulan seperti berikut:

Jahitan Sementara Jelujur sama panjang, jelujur panjang pendek, jelujur tegak, jelujur dan jahitan tanda
Jahitan Penyambung Jelujur halus, jahit kia, jahit lilit ubi, dan jahit mesin.
Jahitan Pengemas Sembat, Sembat Susup, lilit kemas, insang pari, jahit lubang butang dan silang pangkah
Jahitan Sulaman Jahit rantai, jahit batang, jahit kuku kambing, simpul perancis, jahit padu, insang pari dan silang pangkah

  • Jahitan sementara terdiri daripada jenis-jenis jelujur. Ia akan ditanggalkan
    apabila mata jahitan kekal dijahit.  
  • Benang yang digunakan adalah lembut, halus dan mudah putus.
  • Pilih benang yang berwarna muda kerana ia senang kelihatan dan
    tidak meninggalkan kesan diatas kain selepas dibuka. 
  •  Jahitan sementara biasanya dijahit dengan menggunakan satu lembar
    benang kecuali jelujur tanda.
  • Jahitan boleh dikerjakan pada sebelah luar atau sebelah dalam
    kain dari kanan ke kiri.
  •  Jarum yang biasa digunakan adalah jenis yang tajam atau
    antara yang halus.

Kegunaan Jelujur



Untuk memindahkan garisan-garisan pada pola kain Misalnya jelujur tanda
Untuk menandakan kedudukan dan garisan-garisan pola Jelujur tak sama
Jelujur panjang pendek
Untuk menetapkan kedudukan kelepet, kelim, kocek buat sementara Jelujur tak sama
jelujur panjang pendek jelujur kasar
Untuk menetapkan dua atau lebih lapisan kain sebelun di mesin Jelujur tegak
Jelujur serong