Menu ialah satu senarai hidangan yang lengkap untuk suatu sajian.
Tujuan merancang menu:
a) menyediakan sajian seimbang yang mengandungi semua nutrien.
b) menyediakan sajian yang berkhasiat, menarik dan menyelerakan.
c) menjimatkan masa, tenaga dan kos penyediaan sajian.
d) menyediakan sajian mengikut anggaran belanjawan yang ditetapkan.
Faktor yang mempengaruhi perancangan menu:
a) jenis hidangan
b) kegemaran
c) perbelanjaan
d) sumber makanan semasa
e) kemudahan fizikal
f) sumber tenaga dan masa
g) kepelbagaian
h) keperluan
2. PRINSIP MEMASAK
- mengenakan haba sama ada haba kering atau haba lembap pada makanan yang dimasak.
a) membunuh kuman
b) melembutkan makanan agar mudah dimakan dan dihadam
c) memberi rasa dan rupa pada makanan
d) menjadikan makanan tahan lama
e) mempelbagaikan bentuk sajian
Kaedah Memasak
1. Haba Lembap
a) merebus
b) mereneh
c) mengukus
d) merendidih
e) mencelur
2. Haba Kering
a) mengril
b) menggoreng tanpa minyak
c) menggoreng minya penuh
d) membakar
e) memanggang
No comments:
Post a Comment